נובמבר 2019
- מאת הילה זגורי -
לאף אחד אין וודאות איך יראה עולם העבודה העתידי, אך יש הסכמה גורפת על כך שבינה מלאכותית ורובוטים ישנו את עולם העבודה.
על פי דו"ח עתיד המשרות, מאת פורום הכלכלה העולמי (2018), תוך 5 שנים, יותר משליש מהכישורים שאנחנו מאמינים שהם חיוניים לעולם העבודה העכשווי, ישתנו. זה מצריך מכולנו להתאים את הכישורים שלנו כבר עכשיו.
במאמר זה אסקור בקצרה את השינויים המתרחשים בעולם העבודה ואתייחס לכישורים שכדאי לפתח כדי להישאר רלוונטיים בעולם עבודה משתנה.
שינויים בעולם העבודה:
כדי להבין את השינויים בעולם העבודה צריך קודם להבין מאיפה הם מגיעים.
אנחנו מדברים על כך שביג דאטה, אלגוריתם ובינה מלאכותית משנים את העולם ובוודאי את עולם העבודה. באמצעות ביג דאטה ובינה מלאכותית אנחנו יכולים לנתח נתונים בצורה יעילה יותר, לקשר בין נתונים, ולחזות מגמות עתידיות באופן מדויק .
כבר היום אנחנו פוגשים את השינויים הללו בכל מיני מקומות למשל, נטפליקס עם האלגוריתם המדהים שלה להמלצות צפייה. או אתרי איקומרס שממליצים לנו רכישות על בסיס רכישות קודמות.
המשרות שנמצאות בסיכון הן משרות רוטיניות, זאת אומרת משרות בהן המשימות שאנחנו עושים בעבודה, חוזרת על עצמה באופן קבוע ושיטתי.
הפיתוחים החדשים יביאו לכך שבעתיד בכלל לא נדע אם אנחנו מדברים עם אדם או מכונה ואז נשאלת השאלה למה בכלל להעסיק עובדים אנושיים? מכונות לא חולות, לא יוצאות להפסקות וגם לא צריך לשלם להם קרן השתלמות.
ככל שיותר ארגונים ישאלו את עצמם את השאלה הזו והטכנולוגיה תתקדם, העולם ילך לכיוון אבטלה טכנולוגית.
תחזית:
דוח עתיד המשרות מטעם פורום הכלכלה העולמי, חוזה כי תוך 4 שנים, 75 מיליון משרות ייעלמו, ירד ערכן, יהיו לא רלוונטיות. כולם יודעים שאחת המשרות השכיחות בעולם, נהגי המשאיות, היא משרה בסיכון גבוהה מאוד להיכחד, לאור המעבר לרכבים אוטונומיים. גם את הקופאיות אנחנו כבר רואים מוחלפות במכונות. אבל מה עם משרת טלמרקטינג למשל? מי שעבדו במוקד מכירה מכירים את תסריטי השיחה לכל התנגדות, זה אומר שיש רוטינה, העבודה מורכבות בעיקר ממשימות שחוזרות על עצמן, ניתנות לחיזוי ועם מעט צורך בשיפוט אנושי ולכן הסיכוי של תפקיד זה להעלם בשנים הקרובות גבוהה מאוד (80%-100% על פי דירוג אתר Will Robots Take My Job).
הבשורה הטובה היא שעל פי אותה תחזית של פורום הכלכלה העולמי, במקביל להעלמות 75 מיליון משרות יצוצו 133 מיליון משרות חדשות. כדי לאייש את אותן משרות חדשות, 54% מכלל העובדים בעולם יצטרכו לרכוש כישורים חדשים ו/או לעדכן את סל הכישורים שלהם.
ברנרד מאר, יועץ אסטרטגי עולמי לחברות וממשלות סימן את 10 המיומנויות והכישורים החשובים ביותר שכדאי לפתח, על מנת להישאר רלוונטיים בעולם העבודה המשתנה.
1. יצירתיות, רובוטים לא יכולים להתחרות עם בני האדם על יצירתיות וארגונים יצטרכו את היצירתיות שלנו כבני אדם כדי להבין את היתרונות של השינויים הטכנולוגיים, ואיך הם יכולים לתרום להם.
2. אינטליגנציה רגשית, מכונה לא יכולה להחליף חיבורים רגשיים בין אנשים. זו גם אחת הסיבות לכך שמשרות בתחום הסיעוד למשל, לא נמצאות בסיכון מיידי.
3. חשיבה ביקורתית-אנליטית, אנשים עם חשיבה ביקורתית יודעים להציע פתרונות חדשניים ולתת מענה לבעיות מורכבות, כמו גם למשל לנתח FLOW של מידע, מיומנות סופר חשובה בעולם בו דאטה מנהלת את העולם.
4. למידה באופן מתמיד עם GROWTH MINDSET, זה אומר להבין שהיכולות והאינטליגנציה שלנו ניתנות לפיתוח. לקחת על עצמנו אתגרים, ללמוד מטעויות ולחפש ידע חדש באופן מתמיד.
5. יכולת שיפוט וקבלת החלטות, ככל שהטכנולוגיה תתקדם נצטרך כבני אדם וכחברה לקבל החלטות קריטיות ומהותיות יותר ולזהות את ההשלכות הנרחבות של ההחלטות. תחשבו רגע על הדוגמא (הקיצונית אבל קריטית לשם המחשה) הבאה, בעולם של רכבים אוטונומיים, אנחנו יודעים שתכף זה פה. מי מגדיר לאלגוריתם כיצד להתנהג במצב תאונה? את מי מצילים אותנו או את הרכב מולנו? ואם אנחנו לבד ברכב וברכב השני יש ילדים, האם התשובה משתנה? אלה דוגמאות לשאלות אתיות מורכבות שהן נגזרת של כניסת טכנולוגיות חדשות. פרופסור יובל נוח הררי מדבר על חלק מהמורכבויות האלה בספרו 21 מחשבות על המאה ה21, ספר שאני מאוד ממליצה לקרוא לכל מי שרוצה להעמיק עוד בלאן הולך העולם ועולם העבודה בפרט.
6. מיומנויות תקשורת בין אישית, אנחנו מדברים על היכולת להעביר ידע בין אנשים, היכולת לומר את הדבר הנכון, בטון הנכון בשפת הגוף הנכונה.
7. כושר מנהיגות, מבנים ארגוניים הופכים יותר ויותר שטוחים וגמישים מה שאומר שיותר אנשים עובדים בצוותים על פרויקטים ולכן היכולת להוציא מאנשים את הגרסה הטובה ביותר של עצמם, הופכת חשובה מאי פעם.
8. גיוון והבנת תרבויות, מכיוון שהעולם ומקומות העבודה שלנו נעשים יותר גלובליים עלינו ללמוד לעבוד עם תרבויות אחרות למרות הבדלי התרבות, שפה, אמונות פוליטיות או דתיות.
מדובר על היכולת להבין ולהסתגל לאנשים אחרים שיש להם דרכים שונות לתפוס את העולם.
מקור תמונה - YNET
כולנו זוכרים איך זה נראה כשהשף שגב בתמימותו רצה לפרגן בקינוח מיוחד לראש ממשלת יפן והכין קינוח בנעל.
זה כמעט נגמר בתקרית דיפלומטית שכן התרבות היפנית ידועה כמקדשת סדר וניקיון, עד כדי כך שנהוג ביפן להוריד נעליים לפני כניסה לחדר, בטח שלא לשים אותן על שולחן אוכל, או להגיש בתוכן קינוח. הייתה כאן חוסר התאמה והבנה של תרבות אחרת.
לשמחתנו המקרה הזה עבר בשלום אך בעולם העסקים, חוסר הבנה תרבותית מסוג זה, עשויה להביא לחוסר רצון "לעשות עסקים".
9. כישורים טכנולוגיים, כל אחד צריך להיות מסוגל להבין את ההשפעה הפוטנציאלית של טכנולוגיות חדשות על התעשייה שלו, העסק, ומקום העבודה.
10. לחגוג את השינוי, בשל השינויים המתרחשים בעולם העבודה נצטרך כולנו לאמץ שינויים כאורך חיים ולכן עלינו לראות את השינוי כהזדמנות ולא כנטל, אנחנו נדרשים להפנים "שינוי הוא הדבר היחיד שקבוע" ומי שמסתגל, הוא השורד.
אבקש לחתום מאמר זה עם הצעה להשקיע במיומנות נוספת, Lifelong learning.
אנחנו חיים בעולם עבודה בו "משך חיי" הידע שאנחנו רוכשים ירד מ-30 שנה ל 6 שנים. זה מחייב אותנו לאמץ שגרות למידה כאורח חיים ולא רק לתואר שעושים במשך 4 או 6 שנים ומסיימים. כולנו נדרשים להתעדכן וללמוד את החידושים בתחומנו, באופן שוטף.
בהרצאה שלי, בנושא כישורי עולם העבודה החדש אני סוקרת את השינויים המתרחשים בעולם העבודה, את ההשפעות שלהם עלינו ומציעה מגוון כלים שיסייעו בניהול קריירה, בעולם עבודה משתנה.
בהצלחה,
הילה זגורי